Teambuilding

Beskrivelse av konseptet for Teambuilding, eller “Welcome on board”:

WOB

Å seile er som å drive en forretning eller en prosjektgruppe. Forskjellen er ofte at å gjøre feil i en seilbåt kan få «dramatiske» følger der og da, mens i en forretning kan feil også få dramatiske følger, men kanskje først på et senere tidspunkt, og da uten å kunne hindre det.

I en seilbåt må alle arbeide mot samme mål, basert på en felles strategi for å nå dette. Roller er godt fordelt og drillet individuelt; Taktikker, rormann, navigatør, trimmer, kokk, m.fl. Og disse er igjen godt drillet sammen i team, som er det vesentlige for å «få skuta til å flyte samme vei». I tillegg er det etablert en vinnerkultur, som har kun et mål i sikte – å komme først over målstreken og bli best, vinne!

I en forretning skal det fungere på akkurat samme måte, men hvem opplever ikke daglig at dette ikke helt foregår slik, da ”ad-hock syndromet” daglig innhenter oss og vi blir individualister, som helst skulle fungere i et team.

Det å få mennesker til å arbeide sammen, mot ett felles mål, basert på en vinnerkultur, er ikke ofte så enkelt dersom dette ikke er helt forenlig med daglige oppgaver og mål. Lagbygging og samspill må være på plass, alle må kjenne sin rolle og sine oppgaver, det samme med alle de andre på laget. Først da får vi til teamet!

Teamet kan være innen en forretningsprosess, på tvers i organisasjonen,  i et utviklingsprosjekt eller i helt andre dimensjoner.

Har dere en etablert visjon, eller en eller flere klare målsetninger. Hva med virkemidlene for å nå dette, strategien og taktikken? Har dere klart definerte roller, hvem gjør hva, når? Og hvem samhandler denne rollen med, i et team? Er dette godt forankret i forretningen, har andre forstått hva dere arbeider med, har dere selv forstått det, liker kundene hva de ser, hva blir resultatet? Disse spørsmålene kan vi sammen ombord i «Santana» finne svarene på.

Welcome on board:
La oss begynne med å se på hvor utfordringene, eller flaskehalsene, er i dag. Hvem er involvert, hvilken gruppe, hvordan foregår dette i dag, har dere et drømmebilde om hvordan det kan bli? Er kunden involvert i utfordringen, har denne utropt misnøye selv….? Dette avdekker vi gjennom dialog i forkant av seilasen.

Neste steg er å løsrive involverte ressurser, prosjektgruppen, ledergruppen, eller hvem som skal være involvert. Vi går om bord i ”S/Y Santana” og setter en kurs. Denne skal vi sammen styre mot, ved hjelp av definerte roller og team. Ikke minst skal vi lage en team-spirit som det lyser av.

Underveis i seilasen skal alle få prøve de forskjellige rollene, få nok kunnskap til å utføre, samarbeide i team, stikke ut kurs, arbeide mot målet. Vi skal arbeide for å forhindre problemstillinger underveis, ved hjelp av roller, team og oppgaver. Frivakten får andre oppgaver å arbeide med, som er relatert til problemstillingene i forretningen, basert på hvordan vi løser oppgaver om bord.

Vi ankrer opp og slår leir, hvor vi fortsettes der vi slapp om bord. I tillegg skal vi utnytte oss av den stemningen en kun kan få rundt et bål i vannkanten. Neste dag fortsetter vi seilasen, til vi er ved bryggen igjen. Her konkluderer vi, og stikker kursen videre. Hva som skjer videre avhenger av konklusjonen og kursen. Vi er helt sikker på at underveis avdekker vi svarene på mange av de problemstillinger vi tar med oss fra bryggekanten. Så er det viktig at dette bearbeides videre, slik at resultatet blir målbart og at seilasen og opplevelsen enkelt kan «regnes hjem».

Welcome on board!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: